Американският президент Доналд Тръмп засилва натиска над Турция в рамките

...
 Американският президент Доналд Тръмп засилва натиска над Турция в рамките
Коментари Харесай

Тръмп увеличава натиска над Турция*

 Американският президент Доналд Тръмп ускорява натиска над Турция в границите на дипломатическия и икономическия спор сред двете страни. Държавният глава на най-голямата стопанска система в света укрепи рецесията към срутва на турската валута, като разгласи удвояване на американските наказателни мита. В Twitter Тръмп съобщи: „ Току-що утвърдих удвояване на митата върху стомана и алуминий за Турция “. 

 

Митата върху алуминия към този момент ще бъдат 20 на 100, а тези над стоманата – 50 на 100. Тръмп разясни категорично, че „ лирата се срутва мощно по отношение на нашия мощен $ “, като добави, че „ Отношенията ни с Турция сега не са по никакъв начин положителни “.

Властите във Вашингтон упорстват за освобождението на задържания в южната ни съседка свещеник Андрю Брънсън и на други американски жители. Затова през предходната седмица Съединени американски щати постановиха наказания против турски представители на властта – министрите на вътрешните работи и на правораздаването.
 Donald J. Trump   ✔@realDonaldTrump    
I have just authorized a doubling of Tariffs on Steel and Aluminum with respect to Turkey as their currency, the Turkish Lira, slides rapidly downward against our very strong Dollar! Aluminum will now be 20% and Steel 50%. Our relations with Turkey are not good at this time!
     
Впоследствие и турският президент Реджеп Тайип Ердоган наложи реципрочни наказания против американски министри. А от дни турската лира е в положение на свободно проваляне. 

Решението за митата на Тръмп последва очарователно националистическа тирада в петък на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, в която той даде обещание, че страната му няма да се преклони в " икономическата война " и прикани турците да продадат валутните си запаси. Очаква се Ердоган да приказва за втори път в петък, малко откакто Тръмп изпрати туита си.

Веднага след коментара на Тръмп турската лира пое още веднъж надолу и  означи необикновен спад от 19 % по отношение на $ . Лирата се обменяше при курс 6,6115 лири за $ в 16:35 часа българско време. След изказването на Тръмп тя спадна до 6,87 лири за $. 

Американският краен период за освобождението на свещеник Андрю Брънсън от страна на Турция изтече преди по-малко от два дни, твърди пред Bloomberg чиновник на Белия дом. Крайният период, избран за 18:00 часа на 8 август, идва единствено няколко часа, откакто турски публични лица се срещнаха със свои сътрудници в Държавния департамент и Министерството на финансите във Вашингтон, с цел да се опитат да разрешат разногласието.



 

Тази заран лирата регистрира най-силния си седмичен спад от 2008 година насам, което увеличи вероятността за политически катаклизми в една страна с основна роля в някои от най-големите провокации в света. Акциите на банката Turkiye Is Bankasi AS поевтиняха  с 8,7%, което е най-големия дневен спад от 2013 година насам. Лирата към този момент надмина аржентинското песо като най-слабо представящата се валута за 2018 година (след венецуелския боливар), сочат данните на Bloomberg.

Диспутът сред Анкара и Вашингтон се отрази на международните пазари, защото икономическата рецесия в Турция заплашва да се популяризира. Индексът S&P 500 изтри седмичния си задатък, европейските акции и тези на нововъзникващите пазари се обезцениха с повече от 1%, а доходността по десетгодишните американски облигации се намали до 2,90%.

Турция се пробва да укроти икономическото сриване на фона на глобите, наложени от Съединени американски щати през предходната седмица поради продължаващия арест на Брънсън, който преди повече от две години беше арестуван в затвор поради съмнения по шпионаж и тероризъм и неотдавна бе пуснат в домакински арест.

Съединени американски щати бяха четвъртият по величина търговски сътрудник на Турция през предходната година  с размер на търговията от 21 милиарда $ в търговията, зад Германия, Китай и Русия.

Акциите на турските стоманопроизводители  Kardemir Karabuk Demir Celik Sanayi ve Ticaret AS  и Eregli Demir ve Celik Fabrikalari TAS  се намалиха с 8% и надлежно с 9,9% след публикуването на туита на американския президент.

Стоманата бе четвъртата по величина експортна стока на Турция през предходната година , като този експорт бе оценен на 11,5 милиарда $ и представляваше към 7% от общия експорт, демонстрират данни на Асоциацията на експортьорите на стомана в страната. Турция е шестият по величина производител на стомана в света.



 

Макар Съединени американски щати да бяха най-предпочитаната дестинация за турския експорт на стомана през предходната година, страната се срина до трето място през първата половина на тази година, защото по-ранните мита свиха размера на търговията.

Ходът против държавното управление на Ердоган също по този начин акцентира връзките сред Турция и Съединени американски щати, до момента в който те не съумяват да договорят излаз от редица спорове. Отношенията се основаваха на стратегически ползи, само че напоследък са доминирани от противоречие за алианса в границите на гражданската война в Сирия, укрепването на връзките на Анкара с Москва и несигурната ѝ позиция в НАТО.

Турция е основен съдружник в битката против ислямския тероризъм в Ирак и Сирия, а американската база в Инджирлик е значима зона за поддържане на армията.

Актуализирано в 17,55 часа

 

 
По публикацията работи: Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР